Insulin


Insulin je hormon koji se proizvodi u pankreasu i koji regulise nivo glukoze u telu. Njegova najcesca upotreba je u lecenju dijabetesa. Nedavno je insulin postao vrlo popularan medju bodibilderima zbog anabolickog efekta koji on nudi. Sa pravovremenim injekcijama, insulin pomaze prenosu glikogena i ostalih hranjivih sastojaka u misice.

U Americi, obican ljudski insulin dostupan je bez lekarskog recepta pod imenom Humulin R firme Eli Lilly and Company. Cena mu je oko 20$ za bocicu od 10 ml snage 100 IU po ml. Eli Lilly and Company takodje proizvodi jos 5 oblika insulina, ali ni jedan od njih ne bi trebali da koriste bodibilderi. Humulin R je najsigurniji zato sto brzo deluje i ima najkracu aktivnost. Ostali oblici insulina ostaju aktivni duzi period i mogu korisnika gurnuti u neocekivano stanje hipoglikemije.

Hipoglikemija nastaje kada je nivo glukoze u krvi prenizak. To je uobicajena i potencijalno opasna reakcija koju su iskusili korisnici insulina. Pre nego sto sportista pocne da uzima insulin, vazno je da on razume upozoravajuce znake i simptome hipoglikemije. Ovo je lista simptoma koji mogu pokazati blagu ili srednju hipoglikemiju: glad, dremljivost, zamuceni vid, depresivno raspolozenje, nesvestica, znojenje, lupanje srca, drhtavica, zabrinutost, svrab sake, stopala, usana ili jezika, slaba koncentracija, glavobolja, lose spavanje, briga, otezan govor, razdrazljivost, nenormalno ponasanje, nesigurni pokreti i promena karaktera. Ako se bilo koji od ovih znakova pojavi, sportista mora odmah uzeti hranu ili pice koje sadrzi secer. To ce ponistiti blagu i srednju hipoglikemiju i spreciti ozbiljniju hipoglikemiju. Ozbiljna hipoglikemija je tesko stanje koje zahteva medicinsku paznju. Simptomi su dezorijentacija, napadi, nesvestica i smrt.

Insulin se koristi na mnogo nacina. Vecina sportista ga koristi odmah nakon treninga. Doze koje se koriste su obicno oko 1 IU po 5-10 kg telesne tezine. Pocetnici bi trebali krenuti sa malim dozama koje ce postepeno povecavati. Na primer, zapocnite sa 2 IU pa onda povecajte dozu za 1 IU po svaki sledeci put . Ovim se omogucava sportisti da sigurno odredi doziranje. Insulinske doze variraju znacajno izmedju sportista i zavise od insulinske osetljivosti i upotrebe ostalih preparata. Sportisti koji koriste hormon rasta i tiroidni hormon imace vise potrebe za insulinom, pa ce zato moci da podnesu vece doze.

Humulin R treba ubrizgati potkozno samo sa U-100 insulinskim injekcijama. Insulinske injekcije su dostupne bez lekarskog recepta. Upotreba nekih drugih injekcija osim U-100 je opasna zato sto je tesko da se izmeri tacna doza. Potkozno ubrizgavanje insulina se obicno daje tako sto se ustine deo koze u predelu stomaka. Da bi ubrzali efekat insulina, mnogi sportisti ubrizgavaju doze u butine ili triceps.

Vecina bildera ce sa sobom doneti insulin u teretanu. Insulin treba da se cuva u frizideru, ali moze i da se drzi u torbi sve dok nije blizu intenzivnog toplotnog izvora. Odmah nakon treninga bilder ubrizgava svoju dozu insulina. Tokom sledecih 15 minuta trebao bi da popije pice bogato ugljenim hidratima kao sto je Ultra Fuel od Twinlab-a. Trebao bi da popije najmanje 10 grama ugljenih hidrata za svaki 1 IU insulina koji je ubrizgao. Vecina bildera ce takodje uzeti kreatin monohirdat sa ovim picem posto ce insulin pomoci da kreatin ode u misice. Jedan sat nakon injekcije insulina, vecina bildera ce pojesti jedan obrok ili popiti proteinski napitak. Pice bogato ugljenim hidratima i jelo/proteinski napitak su obavezni. Bez njih, nivo secera u krvi bi opasno opao i bilder bi najverovatnije dosao u stanje hipoglikemije.

Mnogim bilderima se spava nakon injekcije insulina. Ovo bi mogao biti simptom hipoglikemije, pa bi bilder trebao da komzumira vise ugljenih hidrata. Izbegavajte zelju da odete u krevet zato sto insulin moze imati svoj glavni efekat bas tokom spavanja i znacajno smanjiti nivo glukoze. Ako je nesvestan upozoravajucih znakova tokom svog spavanja, bilder je u velikoj opasnosti da ode u stanje ozbiljne hipoglikemije a da niko za to ne zna. Humulin R obicno ostaje aktivan samo 4 sata sa vrhuncem na oko 2 sata nakon ubrizgavanja. Znaci bilder ne bi smeo da spava 4 sata nakon ubrizgavanja.

Pre nego sto sacekaju kraj treninga mnogi bilderi ubrizgaju svoje doze insulina 30 minuta pre kraja treninga i onda popiju pice bogato ugljenim hidratima odmah nakon treninga. Ovo cini insulin jos efikasnijim u prinosenju glikogena misicima, ali i povecava opasnost od hipoglikemije. Neki bilderi ce cak ubrizgati nekoliko IU pre podizanja kako bi poboljsali svoju napumpanost. Ovaj nacin je vrlo rizican pa je nabolje da to rade bilderi koji su iskusni u uzimanju insulina. Konacno, neki sportisti vole da ubrizgaju insulin ujutro cim se probude. Nakon ubrizgavanja oni popiju pice bogato ugljenim hidratima i onda doruckuju. Neki bilderi smatraju da je ovakav nacin uzimanja insulina vrlo koristan za izgradnju mase, dok neki drugi teze ka gomilanju masti ako koriste insulin na ovaj nacin.

Upotreba insulina se ne moze otkriti na doping testovima. Zbog toga, uz cinjenicu da je jeftin i lako dostupan, insulin je postao popularan steroid medju takmicarskim bilderima. Medjutim, pre nego sto bilder ima nameru da uzme insulin, mora se obrazovati i biti svetan svih mogucih posledica.

Advertisements

Napišite vaše mišljenje

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s