HGH, Hormon rasta


Human growth hormon (HGH) ili hormon rasta.

1. Šta je i odakle dolazi?

Hormon rasta, hormon polipeptid koji nastaje u prednjoj hipofizi i reguliše rast tkiva, obnovu celija, nivoe energije, gubitak masti i rast mišica, je najnoviji napredak u bodibilderskim dodacima. Hormon rasta (Growth Hormone, GH) je glavni hormon, zato što nastaje u glavnoj žlezdi, prednjoj hipofizi. Iako GH nije neophodan za preživljavanje, on igra glavnu ulogu u covekovom razvijanju.

Tokom puberteta, GH nivoi odreduju covekovu visinu i velicinu kostiju. Posle puberteta, GH nastavlja da reguliše telesni metabolizam.
2. Šta on radi i koje naucne studija daju dokaze za te tvrdnje?

Nivoi hormona rasta kod ljudi opadaju nakon 30. godine. Ovi HGH nivoi (Human Growth Hormone=ljudski hormon rasta), zajedno sa pripadajucom kolicinom IGF-1, moraju se povecati da bi mišici mogli maksimalno da rastu. HGH nivoi povezani su sa smanjenjem masti, povecanom mišicnom masom, visokom energijom i povecanom seksualnom željom. U istraživanjima je otkriveno da HGH smanjuje masnoce u telu. HGH je takode poznat po svojim mocnim efektima u izgradnji mišica. Povecanje HGH je definitivno dobra stvar, narocito za bodibildere. HGH se sa godinama smanjuje, tako da što ste stariji, teže gubite masnoce.

Metabolicno govoreci, GH je odgovoran za regulaciju insulina (metabolizam glukoze), sintezu proteina, prenos amino-kiselina kroz celijske membrane, faktor rasta-1 (metabolicki hormon jetre) i IGF-2, rast kostiju i metabolizam masti. GH takode ima i veliki efekat na imunološki sistem.

Tokom razvoja mozga kod fetusa, GH pažljivo stimuliše IGF-2 proizvodnju–poznat kao jedan od osnovnih hormona odgovornih za razvoj saznanja i IQ kod dece. IGF-2 je faktor rasta koji stimuliše celije mozga na rast i razvoj.

Izmedu 20 i 25 godina, proizvodnja GH pocinje ravnomerno opadanje, a istraživanja su povezala ovo sa fenomenom koji zovemo starenje. Somatopauza (Soma = GH) je termin koji se koristi da bi se opisalo ovo stanje. Covekov mozak se smanjuje cak na 30% do vremena kada umiremo, kao i ostali vitalni organi. To se najviše dogada zbog dramaticnog pada u proizvodnji somatomedinsa (faktori rasta) sa godinama, koji su regulisani od strane GH. Unutar psihološkog domena, kada GH nivoi opadnu, nivoi raspoloženja postaju manje stabilni i osecanje mladolike elasticnosti se smanjuje.

GH je jedan od najintenzivnije istraženih hormona. Specijalisti za anti-starenje fokusirali su se na njegovoj sposobnosti da regeneriše tkiva bubrega, pluca, srca i jetre .

Glavnina GH istraživanja se usredsredila na njegovoj klinickoj upotrebi sa injektivnim dozama (od 1 do 2 I.U.). Medutim, istraživanja su sada krenula u pravcu mikro-rastapanja dodataka za kvalitetniji život.

Do 1996, GH je bio preskup za prosecnog coveka, dostupan samo kao injekcija. Srecom, u 1996, zbog razvoja drugacijih nacina unosa dodatka u telo, sada postoje i oralni sprej za mikro-rastapajuci dodatak, i dodatak u obliku kapsula/tableta .
3. Terapeutski efekti:

Ljudski hormon rasta (HGH) je bio znatno istraživan i klinicki i teoretski mnogo dekada. GH je smatran za “Izvor mladosti”. On je zapanjio medicinsko društvo sa svojim brojnim pozitivnim psihološkim efektima degenerativnih uslova za starenje i bolesti. Izraženi visoki nivoi energije, napredan libido i seksualne mogucnosti; ponovni rast unutrašnjih organa koji se smanjuju sa godinama; veci srcani izlaz. I još, superiorne odbrambene funkcije, bolje funkcionisanje bubrega, smanjenje krvnog pritiska, poboljšani izgled holesterola (visi HDL i niži LDL) su bili dokumentovani. Mlada tanja koža sa zategnutim i smanjenim borama, rast kose, oštriji vid, povecanje raspoloženja/oslobadanje od depresije, povecano pamcenje, poboljšano spavanje, smanjeno vreme za oporavak nakon vežbanja, mišicni napor/povrede i regeneracija tkiva od degenerativnih bolesti su takode zapaženi.


4. Farmakologija:

HGH dodaci rade na hipotalamus-hipofiza osi i slede prirodan niz GH proizvodnje tako što stimulišu hipotalamus da proizvodi GHRH, koji zauzvrat stimuliše prednju hipofizu da oslobada Somatotropin. Revostatin je Somatostatin sprecavac. Somatostatin je antagonisticki hormon koji blokira proizvodnju hormona rasta kada se u krvi povecaju nivoi Somatotropina i IGF-1.
5. Indikacije:

Za obrtanje procesa starenja (vidi Terapeutski efekti) i kao pomoc za muške i ženske atlete koji traže sigurni nacin za povecanje njihove prirodne GH proizvodnje.
6. Predostrožnost:

HGH ne smeju da upotrebljavaju osobe koje još nisu završile svoj razvoj npr. deca ili adolescenti, bez da se prvo konsultuju sa profesionalcem za zdravstvenu zaštitu koji je upoznat sa HGH terapijom. Uopšte, HGH dodaci su rezervisani za osobe starije od 20 godina.
8. Sporedni efekti:

Ne postoje nikakvi sporedni efekti kada se koristi po propisu. Pratite propise i preporuke za svaki dodatak.

 

Advertisements

Napišite vaše mišljenje

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s